fbpx

Защо да медитирам?

Ако все още търсите отговор на въпроса – защо да медитирате – надявам се този текст и моя споделен опит да ви дадат повече яснота и вдъхновение да започнете.

Една от основните причини да се обърнат към медитацията, която все повече хора ми споделят е, че живеят на бързи обороти, трупат стрес от това постоянно препускане и неотложни ангажименти, и се преуморяват.

Ако сте от тези хора искам да ви призная, че съм една от вас. Често задачите, които си поставям са дори повече от времето, с което разполагам. Колкото и да се опитвам да ги намаля не ми се получава. Напротив. Все излиза нещо ново, което да добавя в ежедневните ми ангажименти. Не мога например да не приготвя закуска на децата, което е свързано с ранно ставане, да откажа на дъщеря ми да я заведа на спорт, нито пък да затворя студиото ми, да спра да правя графици, или да водя практики. Не мога да не пазарувам, да готвя, подреждам и пускам пералня. Не мога да спра да водя часове в детската градина или в университета, нито пък да не снимам ежедневното предаване за йога. Не мога да не пиша в сайтовете към които съм поела ангажимент, нито пък да изоставя поддръжката трите ми сайта. Нищо, че не я правя собственоръчно. Не мога да спра да изпращам поръчки, нито да не правя зареждания до обектите, които разпространяват книгите ми. Не намирам понякога време дори да ям, да отговоря на телефонно обаждане, смс, или дори да подбера правилно тоалета си.

Не си мислете обаче, че се оплаквам. Харесвам ежедневието си.

Да, сложно е да балансираш или по-скоро жонглираш между работа, семейство и всички онези задачки, които излизат ежедневно. Колкото и добре да си знаеш приоритетите.

Но хайде сега да си представим, че ме тръшва вирус. Такъв, който не ми позволява да си вдигна главата от възглавницата поне три дни. Уж се занимавам с йога. Уж съм намерила златната среда и имам силна имунна система. Но преумората си казва думата. Сигурно и на вас ви се случвало. И тогава какво? Разбираме, че всичко може да почака.

Защо тогава не разпределим времето си така, че да не се стига до „бърнаут“ – прегряването познато на повечето постоянно заети хора?

Защото не можем да отделим време за себе си.

И ето, кръга се затваря и ни се струва, че измъкване няма.

Разковничето и моята тайна всъщност е простичка.

Винаги, винаги, винаги намирам време за медитация. Просто тя е една от задачите ми в програмата. Тези 10, 20 или 40 минути, които си отделям ми носят много повече от една кратка почивка.

Дават ми време за презареждане, равносметка, заземяване, мотивация, вдъхновение. Припомнят ми усещането, че понякога е добре просто да се отдадем на потока на живота и да му се насладим. Без много усилия. Затова, когато усетя, че умората надделява над вдъхновението просто спирам за малко. И не правя нищо. И точно това нищоправене ми дава енергията да продължа после със задачите си. Като нова.

Опитайте и вие.

В най-напрегнатия ви момент забавете темпото.

Или започнете деня с медитация. Или поне го завършете с нея. Дори и да заспите, докато слушате подсъзнанието ви ще запамети това, което ви трябва.

А какво е то? Просто мъничко спокойствие и диалог със себе си. Осъзнатост на наблюдател. Поглед отгоре. Над нещата. И после всичко ще ви изглежда по-различно, по-подредено и ясно.

С медитацията се научих да приемам нещата по-леко и да отсявам наистина важните за мен. Да съм спокойна в ситуации, които другите губят контрол, да не бъда заядлива, а мислеща. Да си давам време да усетя кое е добре за мен и да усещам кое е добре за хората около мен, за да мога да им помагам.

Като творец (писател, певица и йога учител) медитацията ми дава и вдъхновение за работата ми.

Как?

Помага ми да изчистя съзнанието си и да направя място за нещо ново. Да създавам постоянно нови и нови неща – книги, разнообразни йога практики, да пиша, да развивам и съчетавам талантите си, за да прилагам новаторските си идеи.

И като резултат се чувствам по-щастлива, по-позитивна, работоспособна и заредена с енергия.

Медитацията ме предпазва от т.нар. „burnout“ (прегаряне) и ме учи да се грижа за себе си, за да съм полезна и на другите.

Тя е като приятел, който ми казва: „Може би имаш нужда от почивка…“

Защо наистина не си почиваме по-често? Да редуваме активност с пасивност.  Толкова е просто.

Нека въпросът, който си задавате вече не е „защо да медитирам“, а „защо не медитирам“.

И накрая с едно изречение отговора, ако все още се питате „Защо да медитирам?“

Защото хубавото не трябва да сe отлага.

В платформата YogaTime ще намерите медитации на различни теми, които може да подберете според нуждите ви. От „Спокойствие“ до „Уравновесеност“, от „Засилване на женската енергия“ до „Излекуване“, от „Нераздразнителност“ до „Мотивация“. Със сигурност една от тях ще ви помогне да се почувствате по-добре. По-щастливи и одухотворени.

А не е ли това най-важното?

Ако не сте сигурни как да започнете в платформата ще откриете курса ми – „Въведение в медитацията“, с който ще ви хвана за ръката и ще ви помогна да направите вашите първи стъпки във вдъхновяващия свят на медитацията.

Защо да ми се доверите?

Защото правя това от 30 години.

Защото моята кауза е да ви помогна.

Защото благодарение на медитацията намерих рецептата за непрестанен прилив на енергия и нестихващо вдъхновение. Всеки, който ме познава може да го потвърди.

А вие – надявам се да усетите, че създавам цялото съдържание за вас с много любов и неугасваща страст.

С обич,

Светла Иванова

Доброто в мен – поздравява доброто във вас!

Намасте!