fbpx

Как медитацията и правилното дишане помагат на бизнеса ни?

За да сме в кондиция и да се радваме на добро здраве са ни нужни:

 • Качествен сън
 • Добра храна
 • Правилно дишане
 • Движение
 • Спокоен ум

Всички те зависят от нас и са въпрос на създадени навици и самодисциплина. Към правилното хранене и лягането на време може да добавим само йога и така да си осигурим последните 3 от изброените – правилно дишане, раздвижване и спокойствие. Защото нейното предимство е, че тя комплексно се грижи за тялото и ума ни.

Упражненията за дишане, йога практиките и медитациите ни водят към гъвкавост на тялото и добро физическо състояние, по-медитативен ум, по-спокойно и балансирано умствено състояние. Това ни гарантира, че сме заредени с енергия, отпочинали, осъзнати във всеки един момент, и ни помага да взимаме правилните решения.

Преимущество за компаниите е да имат служители, които са здрави, щастливи, креативни и присъстващи.

Ще разгледам три аспекта от 8 степенната система на йога, които ни дават всичко това.

Медитация

Медитацията ще ви направи по-внимателни и концентрирани за по-дълго по време на работа, както и ще ви позволи да се възстановите след дълъг работен ден. Ще ви дари с мъдрост и търпение, за да взимате по-правилните решения за вашия бизнес, или кариера. Ще се подобрят доста от уменията ви. Медитацията ще ви научи да обръщате внимание на детайлите, но и да виждате причинно-следствените връзки, както и цялостната картина отстрани.

Но нека уточним какво е медитация и какво не е и как точно ни помага да намерим баланса.

Медитацията е обратното на мислите, на емоциите, на амбициите, дори на мечтите.

За да усетите вътрешния мир, който ви дава се изисква обръщане на сетивата навътре. Отдръпване. Осъзнаване. Със същото внимание и бдителност, което обикновено насочвате навън.

Блаженство и тишина.

Как да ги постигнете?

Като за се откъснете за малко от работата си и си дадете почивка. Тук искам да уточня, че гледането на телевизор, ровенето в интернет и четенето на книга не може да се нарече медитация, а по-скоро сетивно развлечение. Въпреки, че привидно умът ни си почива, сетивата ни са заети с това, което усещат, и реагират по някакъв начин на него.

Все пак четенето на някакъв текст може да ви приближи към медитацията като ви накара да се почувствате успокоени, смирени и притихнали. Също ще ви помогне и да удължите и запазите усещането си след медитация.

Но продължаваме да мислим и преживяваме, а идеята на медитацията е да спрете да се идентифицирате с мислите си поне за малко. Наблюдавате ги как преминават независимо дали със затворени, полуотворени или отворени очи, но за момент поне не се асоциирате с тях.

Често гледането на филми, различните онлайн игри и други занимания по интереси също ни помагат да забравим проблемите си, да избягаме от действителността. Но запомнете, че медитацията не е бягство от действителността. Тя не е „някъде там“. Тя е тук. На земята. Медитацията е завръщане у дома. Във себе си. Най-естественото ви състояние, което може да изпитате без усилия и има много начини с които да стигнете до нея.

Много хора грешно свързват медитацията само със стоенето със затворени очи в поза лотос.

Но медитацията не означава само да стоим в тишина или да бъдем неподвижни.

Днешният хипер-активен ум понякога не ни позволява да седим на едно място. Затова на някои хора може би ще им е по-лесно да открият тихия център вътре в тях, докато се движат, да медитират чрез движение.

Можете да превърнете всяка дейност, навсякъде в пречистваща ума медитация, като просто й се отдадете, чрез присъствие. Всяко действие, което ви помага да се запазите, или да излезете от „прегряването“ с мисли може да бъде форма на медитация.

Дишане

Начинът по който дишаме също е пряко свързан с начина по който се чувстваме. Когато дишането ни е спокойно, дълбоко, бавно и ритмично се чувстваме сигурни. Можем да взимаме по-правилни решения, не под влияние на чувства и емоции.

От друга страна, когато сме напрегнати или притеснени дишането ни е по-плитко и учестено. Изморяваме се бързо и трупаме стрес.

Хубавото е, че чрез специални упражнения наречени „пранаяма“ можем да управляваме дишането и емоциите си, и с това да повлияем на общото ни състояние, за да се чувстваме енергични, мотивирани и пълноценни по всяко време.

Как точно действат дишането и медитацията?

Когато работим с ума си и изпълняваме някакви задачи и задължения използваме предимно лявото мозъчно полукълбо. То е свързано с логическото мислене, пресметливостта и аналитичния подход. Нормално е когато се напрягаме да мислим да натрупаме повече умора, раздразнителност и безпокойство.

Когато слушаме медитация, направим няколко дихателни упражнения, кратка йога практика, или се отпуснем по време на физическа релаксация, стимулираме работата на дясното мозъчно полукълбо.

То е свързано с намирането на решенията на проблемите и раждането на нови идеи, с творческото вдъхновение и креативността.

Затова най-добрият начин да се чувстваме хармонично, да се радваме на енергичност и благосъстояние е да търсим баланса между работата на двете полукълба. Да редуваме дейност с почивка.

Някои упражнения за дишане са насочени точно към успокояване на ума, балансиране на притока на кислород и отпушване на едната или другата ноздра.

Йога практика

Движението, която ни дава една йога практика също е много комплексно. Можем да изберем според състоянието ни подходящ вид практика. Така например, ако се чувстваме прекалено екстровертни, натоварени или пред „прегряване“ една практика по ин йога включваща по-пасивни упражнения ще ни успокои, заземи и помогне да си върнем енергията. Ако пък се усещаме по-вяли, интровертни, меланхолични и искаме да променим това е добре ад изберем по-интензивна практика, която чрез движението ще ни върне тонуса.

Откъде обаче да започнем?

Най-общо от грубото към финото.

Изберете подходяща за вас йога практика, после направете няколко упражнения за дишане и преминете към медитация. Друг вариант е да направите само медитация като изберете подходящата медитация за вас. Коя е тя?

Нека да разделим медитациите най-общо на два вида – активни или динамични и пасивни – такива, каквито може да намерите за слушане.

Всичко, което правите като действие и ви дава усещането за медитативно състояние може да го наречем активна или динамична медитация. Но трябва да бъдете толкова активни в това, което правите, че активността да се превърне в освобождаване, в изкарване на подтиснатото във вас, чрез 100% присъствие в действието да стигнете до същността си.

Примери за активна медитация са:

Съсредоточеното миене на съдовете, бърсането на прах или друго домашно занимание, плуването, разходките из квартала или сред природата – т.нар. ходеща медитация, галенето на домашен любимец, поддържането на стайни растения, танцуването, работата в градината ви, изкуствата и занаятите – свиренето на инструмент, пеенето, рисуването, моделирането с глина, боядисването, ръкоделието – примерно плетене, бродиране, шиене и изобщо работата с материали може да е много успокояваща за някои хора.

Има също специално създадени комбинирани медитации свързани с извършване на определени движения или редуването им с притихване.

Но не навсякъде е възможно да се отдадем на нашите хобита. Затова ви препоръчвам т.нар. водени медитации, записани и подготвени, за да може лесно да започнете само като си пуснете записа им. Ето и най-големи им предимства.

При водените медитации имате водач. А доверявайки се на някой с опит е по-лесно да не се отнасяте. Оставате фокусирани и съсредоточени в насоките, които ви дава. Гласът на водещия е като помощно въженце по което винаги можете да се изкатерите, за да се върнете тук, ако се загубите или пропаднете в мислите си извън медитацията. Много по-присъстващи сте.

Чрез водените медитации се пренасяте навсякъде. Защото не винаги можем да хукнем да се разхождаме, но медитациите с визуализация могат да ни донесат такова реално преживяване, че все едно помирисваме тревата, чуваме птиците наоколо, усещаме вятъра, който ни докосва.

И ето най-важното стъпка по стъпка, за да се подготвите и да включите медитацията в ежедневието си, независимо дали сте у дома или на работното място:

 1. Освежете се.

Ако е сутрин или вечер и сте у дома – вземете душ или измийте зъбите, ръцете и лицето си например. Уверете се, че не ви се ходи до тоалетната.

 1. Подгответе мястото си за медитация и си осигурете спокойствие.

Ако имате възможност изберете тихо място или използвайте слушалки. Подредете около вас. Когато е спретната и уютна обстановката около вас по-малко неща ви разсейват и дразнят, а и мислите ви ще бъдат подредени.

 1. Проветрете.

Ако имате желание и възможност запалете свещ, пало санто или ароматна пръчица. Уверете се, че няма да ви прекъсват независимо дали ще практикувате 3 или 30 минути.

 1. Разтегнете се.

Направете няколко йога упражнения особено, ако сте спали доскоро, или ако сте стояли на едно място пред компютър например. Ако имате повече време изберете по-дълга йога практика от сайта. Така ще си осигурите физически комфорт.

 1. Релаксация.

Ако чувствате тялото си все още напрегнато, дори и след кратката ви йога практика – дайте си няколко минути почивка като се опитате да отпуснете всичките му части. Това е включено в някои от по-дългите медитации.

 1. Удобство.

Поставете възглавничка, постелка, килимче, стол според вашите възможности. Намерете вашата удобна позиция и застанете удобно в нея с изправен гръб.

 1. Пранаяма.

Отделете малко време за дихателни упражнения или концентрирайте вниманието си за няколко минути върху дишането си.

Изберете вашата медитация и й се насладете! И не забравяйте, че грижата за себе си не е егоизъм. Когато вие се чувствате добре и работата ви ще бъде по-ползотворна, и хората около вас ще го усетят!

За сп. „Бизнес глобал“