fbpx

Моят път към медитацията

Започнах да се занимавам с йога в 8-ми клас, когато бях на 14 години, но стигнах до медитацията няколко години по-късно като студентка по време на първите ми курсове, които посещавах с учител на живо. В този период от живота ми, работех понякога през по-голямата част от денонощието и работата ми предизвикваше стрес, защото не беше това, което исках. Учех паралелно, спях малко и единственият начин да се възстановявам беше да оставам за малко със себе си. Това ми помагаше да се съхраня, за самоутеха и успокоение, да не губя дух и вяра, да приемам нещата, които в момента не мога да променя, и да бъда търпелива. Научих се да седя в тишина и да превръщам тази тишина в свой личен дом, в който да събирам сили в себе си, да разпознавам чувствата, желанията и стремежите си, разграничавайки ги от ситуацията, в която се намирам, но и да виждам хубавите неща в настоящия момент, учейки своите уроци.

Докато вървях по моя път продължавах да изучавам йога и медитация. И така около 20 години преди да започна да преподавам. Не можете да си представите колко много ме промени медитацията. За добро, разбира се.

Завърших различни курсове и обучения, за да се сертифицирам като преподавател – по ащанга йога, хатха, медитация, йога нидра, йога за бременни, за деца, йога за лице, въздушна йога, работа с тибетски пеещи купи и много други продължаващи обучения. Списъкът е дълъг и който желае да го погледне може да посети личния ми сайт – svetlaivanova.com.

През 2014-та година започнах да водя йога практики и медитации в най-големите студиа в София. През 2019-та развитието ми продължи като основах собствено студио и солни стаи – Salt&Art, паралелно с това съм хонорован преподавател по йога в Консерваторията, гостувам и като мотивационен лектор в офис, учител съм по йога в детска градина, водя рубрики за йога в различни сайтове и имам свои в двете здравни телевизии в България – Wness Tv и Code Helath TV. Повече за моя опит и участия – отново може да научите в личния ми сайт.

Но да се върна към моите начини чрез които стигнах до медитацията.

Единият е музиката. Когато слушах музика и по-късно, когато се занимавах професионално с пеене това ме откъсваше от ежедневието, освобождаваше ме от напрежението. Много хора могат да потвърдят, че им е приятно, когато слушат музика, и че тя има способността да вдига настроението, и да задава ритъм на живота (спомнете си как се чувствате по време на и след хубав концерт, или когато си пуснете любима песен). Някои хора нямат потребност от музика в живота си, или не им влияе особено. А може би не са намерили стила, който им въздейства. Самото пеене също освобождава напрежението. Независимо как пеем. Тананикането също. Не случайно кръстих детския си проект тананикаща йога.

Примера, които ще ви дам сега може да ви се стори странен, но ако имате достъп до платформата с едногодишен абонамент и курса „Въведение в медитацията“и изслушате видеото за видовете медитации ще ме разберете. Гладенето. 😊

Като съпруга и майка на 3 деца домакинските задължения не са ми чужди, затова се научих да ги обичам. Когато гладя просто изключвам.

По същия начин мога да превърна и други на пръв поглед за някой досадни дейности – в медитация – от старателното миене на ръцете си до по-дългото миене на чинии, ако щете дори с дисциплиниращ ефект, защото не се разглезвам да ползвам миялната машина. Просто умея да използвам способността да излизам от зоната си на комфорт, на лесното. И да бъда приемаща, смълчана и непоколебима. В ашрамите често правите нещо само, заради самата работа.

Опитайте и вие. Докато подреждате из къщи, забравете обичайните си мисли и се съсредоточете в действието, което извършвате. Ще установите, че някои дейности могат да ви доведат до подобно състояние като медитацията, но първо трябва да напреднете в нея, и да се научите да присъствате изцяло и съзнателно в това, което правите. Т.е. ключът е присъствието на 100%.

Медитацията под всяка форма ще ви помогне да се откъснете от ежедневието си или дори да превърнете някоя отрицателна емоция като яд, гняв в нещо положително. Затова обичам чистенето. С него не просто почиствам пространството, а сякаш подреждам и мислите си. Ето защо, когато сте ядосани за нещо и започнете например да миете прозорци съсредоточено – ви минава.

В някои периоди пък ходя всеки ден по около 5 или дори 10 километра. Понякога съчетавам ходенето със слушането на медитация.

Мога да медитирам с музика и без музика, върху дейност, предмет, цвете, небе, аромат, в самолет… на шумно или тихо място, използвайки…. всичко и навсякъде. Вие също можете като просто деавтоматизирате действията си. В това е тайната. Тогава целият ви живот се превръща в медитация.

Ако можете да останете будни и съсредоточени – всяка дейност, всяко движение и действие може да се превърне в медитация. Но трябва да се слеете с него. Да бъдете осъзнати. Да присъствате. Ако бягате – да станете бягащия, ако танцувате – да станете едно с танца, да го почувствате.

Запомнете, че там където свършва умът започва медитацията.

Сигурно и вие си имате любима дейност и може да си кажете  – ами и аз значи медитирам, защо тогава ми е този курс или платформа.

За да го разберете…

Ако вече го знаехте вероятно нямаше да ме слушате. Ако пък сега го разбирате ще ви е интересно да продължете нататък. Има още какво да научите.

До края на курса „Въведение в медитацията“ съм включила теми за това какво да правите с мислите си, какви подготвителни упражнения да включите преди медитацията, как да изберете подходяща поза и много други. Както и практически упражнения към всяка лекция.

Може да гледате или само да слушате уроците от курса, да бъдете седнали или легнали, ако не заспивате лесно, с отворени или затворени очи – както прецените. Може да осмисляте по една нова тема всеки ден и така 21 дни. Или ако имате повече време да си пускате по няколко теми подред.

В платформата ще намерите също много създадени и водени от мен медитации, за да не сте сами по пътя.

Никой не знае преди да пробва нещо, нали? Както е казал Свами Шивананда „Един грам практика е повече от тонове теория“.

Затова действайте!

С обич,

Светла