fbpx

Интервю на Светла Иванова за сайта MindFit

Тя има много таланти. Първо изгря на небосклона ни като поп певица. После се превърна в една от най-значимите фигури в сферата на йогата и медитациите. Вече е успешен предприемач в своята област, а намира време да пише и книги. Щастливи сме, че имаме възможност в месеца на спорта и психичното здраве да поговорим с вдъхновяващата Светла Иванова!

Още малко за нея:

  • Основател на Salt&Art – Солни стаи и йога студио
  • Създател на платформата за йога и медитации Yoga Time
  • Водещ на рубрики по йога в здравните телевизии Wness TV и Code Health TV
  • Създател на проекта Тананикаща йога за деца
  • Автор на поредицата с първите детски интерактивни книжки „Вълшебна книжка“
  • Хоноруван преподавател по йога на студентите към НМА „Проф. Панчо Владигеров“
  • Автор на „Вълшебна книга“ с 18 медитации за личностно самоусъвършенстване и практическо ръководство за Медитация

Също толкова интригуващ е и пътят й, що се отнася до образование и допълнителни квалификации. Завършила е Предучилищна педагогика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, след което – магистратура по Музика в класа на Етиен Леви (НБУ). Преминала е обучение за инструктор по йога за бъдещи майки, преподавател по йога за възстановяване след раждане, йога мама и бебе, йога за деца. Специализирала е към R.Y.E.(обучение за изследване на йога в образованието за деца) и е акредитирана към Българска Ащанга Йога Академия и Йога Алайънс за Европа  (RYT 200). Сред останалите курсове, които е завършила, са два за преподаватели по въздушна йога и един за йога за деца, както и такъв за инструктори по хата йога, друг – за лечение и самолечение с прана, обучение по Face yoga и склуптуриране на лице (Йога за лице) и не на последно място – курс за преподаватели по Медитация.

Всичко това, както и земното й отношение към всеки неин последовател, я прави един от най-подходящите хора, с които да си поговорим този месец.

Ето и какво ни сподели:

Светла, благодарим, че отделяш от времето си за нас и темата за психичното здраве. Как се захвана именно с йога?

– Една от причините човек да се обърне към йога е, че балансът му е нарушен. Понякога заради психически или здравословен проблем, заради някаква случка, криза или промяна в живота. Моята среща с йога обаче не беше такава. Няма да ви излъжа, ако ви кажа, че се запознах с йога още в детството си – буквално от скука. И, разбира се, доза любопитство да видя дали и аз мога така да се огъвам, без да съм била художествена гимнастичка (смее се).

В града, в който отраснах, нямахме много алтернативи на спорт и след като танцувах 7 години народни танци и бях вече големичка за балет, нямах голям избор какво друго да правя извън училище. Бащата на една моя съученичка се занимаваше с йога и го помолихме да ни покаже и разкаже повече. Той ми подари и първата книга, по която реално започнах. По това време единствено асаните и гъвкавостта представляваха интерес за мен. Често и с начинаещите е така, особено ако хората водят застоял начин на живот или имат здравословен проблем. По-късно, когато се докоснах и до другите аспекти на йога, разбрах каква вселена е тя, защото ни дава от всичко и ни помага да развиваме нашето благосъстояние като цяло.

С какво йогата, медитациите и осъзнатостта (mindfulness) помогнаха на психичното и емоционалното ти състояние?

– Научих се да контролирам повече емоциите си, да обичам себе си във всяко състояние, да живея по-присъстващо във всеки момент. Научих се също така да приемам нещата, които не мога да променя, и да умея да владея по-добре реакциите си към ситуации, които са извън моя контрол.

Практикувайки йога, получаваме не само гъвкаво тяло, а и гъвкавост извън залата, свързана с подхода ни към различни ситуации. Учим се ежедневно на търпение, на разбиране, на слушане и опознаване. Развиваме се на всяко ниво. Центрираме се и си припомняме истински ценните неща, защото е нормално да ги пренебрегнем от толкова много задачи и ангажименти. С медитацията пък овладяваме напрежението, което може да дойде от всякъде. Но ако знаем как да се справим с него, как да му реагираме, можем да решим много проблеми в живота си.

Имаш ли други любими спортове или физически активности?

– Не съм открила нещо толкова комплексно като йога, а и не ми трябва. Липсваше ми повече физическо натоварване след като преминах 40-те, но започнах да водя няколко часа по въздушен пилатес, както и йогалатес с гирички, и си го набавих. Когато почивам, ходя много пеша. Поне по 2-3 часа. И оттам си набавям и връзката с природата.

За всеки ли е подходяща йогата?

– Да, всеки може да намери нещо за себе си в различните стилове йога и медитация. Те всъщност са само привидно различни пътечки, но имат една цел – да станем по-добра версия на себе си.

Йога е много повече от упражнения върху постелката. Обогатява отношението ни към света и към себе си. Променя ни неусетно и със сигурност ни прави по-добри във всяко едно отношение.

Каква препоръка би дала на начинаещи желаещи, които биха искали да пробват нещо в посоката в домашни условия, преди да посетят студио?

– Може би най-важната препоръка е да пробват с учител с опит, който не е само в онлайн пространството. Така ще могат, ако решат после да се преместят и на живо в практиките му.

Аз не виждам проблем човек да опита в домашни условия, ако упражненията са обяснени достъпно, разбираемо и колкото може по-детайлно. Разбира се, има и минуси като това, че няма кой да те коригира, да обработи детайлите, за да ти помогне да стигнеш до същността на някоя асана… Но ако човек спазва инструкциите, слуша тялото си и е отговорен, няма как да си навреди.

Може да се направят и индивидуални уроци през Зуум например, където учителят да се запознае с практикуващия, с възможностите и потребностите му, и да има наблюдение върху това как изпълнява упражненията. Индивидуалните практики обикновено се предпочитат от хора, които искат да работим по конкретен проблем, да развият и надградят нещо в личната си практика или да превъзмогнат първоначалната си бариера да се включат в група.

Но нека се върна към домашните условия. Предимството е, че опитваш, без да се притесняваш, избираш учител, който ти допада като въздействие и стил. А и всичко това се случва в уюта на дома ти, във време и място, избрани от теб, като си спестяваш пътуването и съобразяването с график и трафик.

В онлайн платформата за йога и медитация, която съм създала има голямо разнообразие от практики, разпределени по категории и времетраене за по-голямо удобство, както и пълен курс „Въведение в медитацията“ за начинаещи.

Препоръчвам също така хората да опитат с по-кратки практики. Например 15-30 минути и ако имат време да добавят и още, вместо да си пуснат една 90-минутна програма и да я спрат по средата или да търсят време в забързаното си ежедневие да я изпълнят и все да не стигат до постелката.

В платформата ми има също няколко практики по въздушна йога. Дори и да нямат хамак (люлка) вкъщи, хората могат да погледнат как минава една такава практика, защото често ме питат по телефона дали могат да се справят, но няма как да се даде адекватен отговор. Това е все едно лекар да изпише лекарство по обяснени симптоми по телефона.

Посетила си много и различни места по света. Кои от тях би ни препоръчала за качествен релакс и може би – дори преоткриване на себе си?

Бих препоръчала острова на Боговете – Бали. Не случайно правя трети йога ритрийт през ноември там. За разлика от обичайните туристически места, в Бали може да усетите духовното на всяка крачка и да забравите на момента за бързите оборотите и стреса, с който сте свикнали. Всеки търсещ по-духовно отношение, спокойствие и израстване човек трябва да посети това място поне веднъж в живота си. И съм сигурна, че ще иска да се връща като мен, за да се преоткрива и да намира нови и нови хоризонти там отново и отново.
В България също има такива места. Едно от тях е Евксиноград, където не случайно също предстои кратък ритрийт, но през септември.

Какви истории споделят твои курсисти? Допринася ли йогата и за тяхното благосъстояние и удовлетворяващо ли е за теб?

– Всеки е добре да си разкаже сам историята, която го е свързала с йога или мен като преподавател. Но мога да кажа за себе си, че най-голямото ми предизвикателство е да успея да изненадвам всеки път хората, които идват от поне десетилетие на йога при мен. Както и се чувствам много щастлива, когато някой дойде за първи път и му хареса. Защото знам, че йога е нещо, което дава много, и искам да го споделям, за да стигне до повече хора.

Иначе, да, виждам в усмивките след всяка практика благодарност, и това ми носи радост и удовлетворение. Но също знам, че работата ми като йога учител изисква постоянно развитие, творчество и личностно усъвършенстване, и е голяма отговорност, защото работя с душевността на хората.

Но е най-хубавата работа, защото със сигурност допринася за благосъстоянието на всеки от нас – и поотделно, и заедно.